logo gilde

VII - BESLUIT

VII. BESLUIT

De Koninklijke Sint-Jorisgilde viert dit jaar (1998) haar 475-jarig bestaan. Het eerste document waarin er sprake is van de 'guld' dateert immers van 1523. Vermoedelijk ontstond de gilde echter reeds in de 15de eeuw. In de tweede helft van de 16de eeuw had zij het moeilijk om als vereniging te blijven overleven. Een wakkere schout en rentmeester, gesteund door de plaatselijke heer, bewerkstelligde evenwel de heropbloei van het gildenleven in de gemeente.

De dorpsheer wist wat hij deed. De gilde kon zeer nuttig zijn voor

de verdediging van zijn heerlijke goederen, van have en goed van de dorpelingen en van kerk en klooster.

Later zwakte de taak van de gildenbroeders als weerbare mannen af.

De gilde verlegde haar activiteiten meer naar het dorpsleven. Als enige vereniging in de gemeente was ze aanwezig bij alle feesten en plechtigheden in het dorp. Trouw aan de voorschriften van de caerte of het reglement voldeden de leden de hun opgelegde godsdienstige verplichtingen. Zij vereerden hun patroon en droegen fier zijn beeltenis in processies en andere kerkelijke ommegangen.

Het ontstaan van andere verenigingen en de gewijzigde maatschappelijke structuren hebben blijkbaar geen invloed gehad op de leefbaarheid van de gilde. Integendeel, de Oostmalse Sint-Jorisgilde bloeit meer dan ooit en beleeft een ware hoogconjunctuur.

Aan de vooravond van de 21ste eeuw vormen een aantal belangrijke waarden en oude tradities nog steeds de basis van het gildenleven, waardoor een grote samenhorigheid ontstaat tussen alle gildenbroeders en gildenzusters.

Het behoud van die waarden en tradities zullen de Oostmalse Sint-Jorisgilde succesvol leiden naar de 21ste eeuw, op weg naar een nieuwe mijlpaal voor de gilde: de viering van het 500-jarig bestaan.

 

Blijkerijstraat 37 Turnhoutsebaan 36

2390 Malle 2390 Malle

212

Naar boven